:::: MENU ::::

Víťazstvo aj do tretice – Bamako 2007

Hlavné mesto Mali, Bamako privítalo v nedeľu 27.1. súťažné teamy, ktorým sa podarilo prísť až do cieľa rally. Za 16 dní posádky prekonali takmer 9-tisíc kilometrov, prekrížili 9 krajín a v mnohých prípadoch si siahli až takmer na dno svojich síl. Náš team stál na štarte rally Budapešť – Bamako už tretíkrát a na našu veľkú radosť sme sa taktiež už po tretíkrát mohli v cieli tešiť z najvyššej priečky, z prvého miesta.

Druhá polovica súťaže sa odohrávala v klasickom saharskom duchu. Trať súťaže viedla po prechode mauretánskymi hranicami pozdĺž Atlantického oceánu cez národný park Bank D“Argin. Každoročná, náročná časť súťaže v týchto končinách opäť miešala poradím. Náš team už tradične dorazil do jej cieľa ako prvý, ale posádky na ostatných priečkach bojovali s nekonečnými pieskovými dunami a pláňami. Pre niektoré to znamenalo úmorné hodiny vyhrabávania a stratu cenných bodov.

Ďalší deň sa na program dostal pol deň voľna. Pre niektorých to bola veľmi očakávaná prestávka tohtoročného vysokého tempa rally. Stačilo sa len presunúť 150 kilometrov po pláži Atlantiku do hlavného mesta Mauretánie Nouakchotu. Nebolo by to nič náročné, nebyť mimoriadne nepriaznivého počasia. Táto trať je totiž zjazdná len v čase odlivu. Vďaka búrkam na oceáne však more nebolo k nám až také prívetivé. Vlny nie a nie ustúpiť a tak sme všetci museli čakať niekoľko hodín na situáciu, keď sa voda aspoň trochu umúdri. Okolo obeda sa tak aj stalo a mohli sme vyraziť. Aj táto etapa však niektorým urobila vrásky na tvári. Ten kto ju nestihol absolvovať za tých pár hodín odlivu mal smolu. Jedna posádka, ktorej auto počas etapy vypovedalo službu sa musela bezradne pozerať ako sa až po okná stráca v poobednom prílive. Hlavné mesto nám aj napriek týmto nepríjemnostiam ponúklo čas na relax. Pre nás aj pre techniku. Až tu sme si však uvedomili, ako sa mauretánski predstavitelia tešia, že naša rally nenasledovala kroky organizátorov Dakaru. Prišiel sa na nás pozrieť ministerský predseda a od tejto chvíle sa o nás starali desiatky po zuby ozbrojených vojakov. Nikto nemal šancu sa k nám priblížiť, nikto z nás nemal šancu dostať sa do nepríjemností. Poriadok a bezproblémový prechod Mauretániou bol stopercentne zabezpečený. Na prítomnosť zbraní a vojakov sme si rýchlo zvykli.

V týchto miestach sa rally v minulosti stáčala smerom k Mali. Znamenalo to teda koniec Sahary a piesku. Tento rok však organizátor pripravil pre pretekárov ešte jednu perličku. Presunuli sme sa do púštneho mesta Tidjika a odtiaľ naša trať smerovala naprieč dunami, kaňonmi, útesmi a všadeprítomným pieskom do prihraničného mestečka Kiffa. Pôvodný zámer, že do cieľa etapy nás privedú hlavne stopy nedávnej rally Dakar sa nevydaril. O to viac bola pre nás táto etapa náročnejšia a zaujímavejšia. Posledné stopy v piesku tu dávno zafúkal vietor a celá etapa stála na navigátoroch. Kto netrafil mal smolu. Aj tu sa však nám darilo a do jej cieľa sme prišli po absolvovaní všetkých kontrolných bodov ako prvý. Na druhom mieste sa usadila druhá slovenská posádka a boj sa začal zvádzať o tretie miesto.

Z Kiffi v Mauretáni sa každoročne prechádza do Mali. Tento rok však úplne novou trasou. Prvé naše kilometre viedli po asfaltovej ceste k Aayun, a odtiaľ sa náš smer prudko otočil smerom na juh. Náš cieľ v tento deň boli len GPS súradnice kdesi uprostred savany. Splnenie kontrolných bodov nebolo náročné, ale časový limit na túto etapu bol takmer nestihnuteľný. Čím viac sme sa blížili k cieľu tým viac sa tempo zrýchľovalo. Posledné kilometre už vyzerali ako ozajstná rýchlostná skúška rally. Nikto z nás nemal chuť stratiť 5 bodov za neskorý príchod. Podarilo sa to nakoniec v posledných minútach stihnúť celej špičke štartovného poľa a poradie sa teda nijako nezmenilo.

Predposledná etapa býva vždy náročná a tento rok tomu nie je inak. Je v nej bonusový bod pre najrýchlejšieho. My ho vďaka nášmu náskoku nepotrebujeme, ale druhá posádka ho musí získať, ak si chce udržať pozíciu. Ranný štart teda vyzerá opäť ako na rýchlostných pretekoch. Okrem rýchlosti však treba ja nájsť tú najsprávnejšiu cestu. Podarilo sa, a druhú priečku si potvrdzujú Tomáš s Tiborom na Isuzu. Ak sa nám podarí prísť do cieľa pôjdu aj tento rok prvé dve miesta na Slovensko. Táto etapa priniesla na nešťastie aj ďalšie problémy. Prišlo k dvom nehodám, a ich výsledkom je zlomená noha jedného motorkára a zdemolované jedno súťažné auto. Bohužiaľ aj toto patrí k rally.

Posledný deň už každý berie ako oddych a jediné čo ho zaujíma je príchod do cieľa. Tentokrát nám všetkým však dal poriadne zabrať. Sedem kontrolných bodov, vedúcich nás po brehu Nigeru nebolo vôbec oddychových. A limit na príchod do Bamaka, tak isto nie. S vypätím posledných síl sa však nakoniec všetkým podarilo do cieľa prísť a tešiť sa na večernú slávnostnú ceremóniu. Poradie nakoniec ostalo rovnaké ako v posledných dňoch:

1. Raid Adventure team Slovakia – Nissan Navara

2. TBA racing Slovakia – Isuzu

3. Americana team Hungary – Toyota Hilux

4. Papas team Hugary – Jeep Grand Cherokee

Náš team sa opäť dostal na prvé miesto rally Budapešť – Bamako. A po jej cieli sa opäť vydáva ďalej do vnútra Afriky. Hneď na druhý deň vyrážame v rámci Expedície Afrika poznávať krajiny Burkina Faso, Guinea a Senegal. Čo nás čaká presne nevieme, ale určite budeme ešte minimálne ďalších 14 dní blúdiť po nehostinných afrických končinách a poznávať krásy najchudobnejšieho kontinentu.

Juraj Ulrich