:::: MENU ::::

Raid Adventure team konečne v Irán-e.

Raid adventure team, si v tomto roku ďalšiu dávku adrenalínu vyberá v Iráne, v jednej z najstarších krajín sveta, s nádhernými pamiatkami. Staroveká Perzská ríša opradená mnohými legendami . Slávu perzských kráľov ukončili v 7. storočí arabskí dobyvatelia, ktorí priniesli Islam. V tomto čase je to pomerne kultivovaná krajina, ale podľa prvých skúseností Juraja Ulricha a Ľuba Schwarzbachera neplatí to samozrejme úplne všade.

Expedične upravený Nissan Navara sa začiatkom júla vydal z Bratislavy s posádkou, ktorej zloženie sa osvedčilo aj presne pred rokom na Exedícii Island 2007. Juraj Ulrich a Luboš Schwarzbacher sa vychystali na vyše 10 tisíc kilometrov dlhú cestu, počas ktorej sa okrem prejazdu niekoľkých európskych štátov (Maďarsko, Srbsko, Bulharsko) presunuli bez problémov cez Turecko na ázijský kontinent.

Na hraniciach Turecko – Irán sa však problémy objavili Tu zistili, že ako už býva dobrým zvykom v Afrike aj tu platí upravené príslovie:“..človek mieni – colník mení..“ V stredu ráno 9.7.2008 sa chystali vstúpiť do Iránu a pokračovať v naplánovanej ceste, avšak colníkom sa nepozdávala deklarovaná hodnota Nissanu Navara a chceli vyššie záruky. Keďže však požadovaná záruka sa vyšplhala na sumu 25 000 EUR skončilo auto v colnom sklade na hraniciach. Po troch dňoch vyjednávania, spolupráce s miestnymi obyvateľmi v najbližšom meste Bazargan a rôznych náhradných riešeniach sa im podarilo do Iránu dostať.

 

Samozrejme museli tomuto zdržaniu podriadiť aj plán cesty, preto pokračovali nonstop jazdou do Teheránu a hneď následne do púšte. Ich najbližším cieľom je púštne mesto Yazd, ktoré UNESCO považuje za jedno z najstarších a stále obývaných miest sveta.

 

O návšteve púšte a o ďalších cestách posádky vás budeme informovať formou tlačových správ ale aj prostredníctvom spolujazdca a zároveň reportéra Ľuba Schwarzbachera a jeho zaujímavých reportáží.