:::: MENU ::::

Raid Adventure team úspešne ukončil expedíciu IRÁN 2008

Úvodné problémy s prechodom turecko – iránskych hraníc spôsobili teamu malé zdržanie a zmeny v pôvodnom itinerári. Vďaka nim musel team vypustiť zo svojej cesty výstup na najvyššiu sopku Ázie – Damavand. Ostatné pôvodne plánované miesta expedície však team dodržal a počas svojej takmer 12 tisíc kilometrov dlhej cesty navštívil okrem iného aj jedno z najstarších obývaných miest na Zemi, púštne mesto Yazd. Nenechal si ujsť ani bájny Persepolis, či slávne záhrady mesta Shiraz.

Svojim špeciálne upraveným Nissanom Navara prešiel krížom cez veľkú soľnú púšť – Dasht e Kavir, absolvoval obrovské prevýšenia od nulovej nadmorskej výšky až po takmer 3000 metrov nad morom a v priebehu pár dní prešiel krajinou niekoľko tisíc kilometrov.

Problémom sa nevyhol ani počas návratu, keď sa iránske úrady rozhodli nepustiť posádku naspäť cez iránsko – tureckú hranicu. Dôvodom bola nebezpečná situácia v tureckej provincii Agri spôsobená únosom nemeckých turistov, ale aj zle vystavené colné dokumenty k autu iránskou špedičnou spoločnosťou. Do itineráru teamu tak nútene pribudli ďalšie dve krajiny, cez ktoré museli Irán opustiť – Arménsko a Gruzínsko. Krajiny bývalého Sovietskeho zväzu sa však stali svojim drsným prostredím, ale milým obyvateľstvom príjemným spestrením záveru celej expedície.

Posádka sa teda šťastne vrátila domov, splnila takmer všetky svoje ciele a opäť preverila svoje schopnosti a výdrž techniky. Ihneď po návrate začína pracovať na svojej ďalšej ceste, ktorou je už pravidelná účasť na charitatívnej rally Budapešť – Bamako. Túto rally team Raid Adventure už trikrát za sebou dokázal vyhrať a preto sa aj túto zimu vyberie na africký kontinent obhájiť svoje tituly. Absolvovaná expedícia Irán im určite pomôže vďaka novým skúsenostiam, ktoré počas nej získali.