:::: MENU ::::

Rally Budapešť – Bamako 2010

Konečne odštartované ! Po rušnej noci, kedy sme s napätím čakali na verdikt organizátora, či bude pretek definitívne zrušený, alebo sa predsa len nájde náhradne riešenie, sme sa postavili na štart a čakali.

1. etapa Budapest-Mantova 833 km

Konečne odštartované ! Po rušnej noci, kedy sme s napätím čakali na verdikt organizátora, či bude pretek definitívne zrušený, alebo sa predsa len nájde náhradne riešenie, sme sa postavili na štart a čakali. Prišla potešújuca správa
a okolo ôsmej ráno sme vyrazili pokoriť prvú etapu, ktorá má cieľ v Mantove v Taliansku, ktorý je od štartu v Budapešti vzdialený 833 km. Prejdeme cez Maďarsko a Slovinsko a počas etapy nás čaká splnenie 16 náročných úloh, ktoré pre nás pripravili organizátori.
Napriek nepríjemnému úvodu a silných emóciach spôsobených správami o možných teroristických útokoch, sme odhodlaní vydať zo seba maximum a zaútočiť na víťazné pozície. Držte nám palce.

2. etapa Mantova-Perpignan 900 km

Do cieľa prvej etapy sme dorazili okolo druhej hodiny v noci, vyčerpaní hľadaním 17 geocachingových úloh, pričom sme prešli z Maďarska, cez Slovinsko do Talianska. Opäť sa ukázali nezrovnalosti v zadaniach, takže sa nám nepodarilo splniť všetky úlohy. Po asi 4 hodinovom spánku sme sa ponáhľali na ranný briefing, aby sme si prebrali dnešné úlohy a mohli vyraziť na 900 km dlhú etapu, ktorá má cieľ vo Francúzsku, v Perpignan. Úloh je celkovo 16 a je ich treba zvládnuť za 13 hodín. Momentálne sa nachádzame v Nice ( je cca 20:30), kde sme hľadali na frekventovanom námestí sochu jedného z 24. starostov tohto mesta. Opúšťame Nice a vyrážame do Cannes, kde budeme v tme na pláži hľadať kotvu, aby sme splnili ďalšiu bodovanú úlohu. Dnešný dojazd do cieľa vidíme tak okolo 4-5 hodiny nad ránom. Na spánok už teda nebude čas, lebo zajtra nás čaká najdlhšia európska etapa merajúca 1012 km, pričom musíme stihnúť trajekt do Afriky o 23:30. Obidve naše posádky Raid Adventure Teamu sa držia pri sebe a snažíme sa zo všetkých síl splniť náročný time limit.

3. etapa Perpignan–Almeria 1012 km

Druhú etapu sme dokončili o 5:15 ráno a 5:45 sme už vyrážali na tretiu, najdlhšiu európsku etapu. Prebrali sme si denný rozpis úloh a vyrazili smer Almeria, prístavné mesto v Španielsku. Úlohy sú opäť nejednoznačné a snažíme sa prísť na správne riešenie. Jednou z dnešných úloh je napríklad spočítať počet nôh osôb v súsoší, pričom je treba spočítať len tie, ktoré sa dotýkajú zeme. Háčik je však v tom, že vedľa hlavného súsošia sú ešte dve ďalšie postavy /sochy/, ktoré možno považovať za súčasť daného súsošia a tie tiež stoja na zemi. Takže o správnosti počtu nôh sôch sa len dohadujeme a či sme správne vyhodnotili, čo mysleli organizátori sa dozvieme až večer potom, čo nám spočítajú body a my zistíme, či nám úlohu uznali alebo nie. Na dohady však nie je čas, stále máme pred sebou ešte 4 úlohy a 300 km do Almerie, aby sme stihli trajekt. Sme absolútne vyčerpaní non-stop jazdou, avšak oddych si budeme môcť dopriať až na vytúženom trajekte.

21:50 – nachádzame sa asi 150 km pred prístavom Almeria a kvôli časovej tiesni nestíhame poslednú úlohu. Dúfame, že sme si značne vylepšili pozíciu, nakoľko sme všetky ostatné úlohy splnili. Momentálne nie sú k dispozícii žiadne informácie, ktorá posádka má najlepší čas. Cesta trajektom trvá 7 hodín, tak dúfame, že sa nám podarí si na pár hodín zdriemnuť, lebo máme za sebou takmer 48 hodinovú jazdu bez prestávky. Zajtra ráno nás čaká vylodenie v Maroku, ktoré sa už tradične nazaobíde bez množstva papierovačiek, colných kontrol a predkladania rôznych potvrdení a vyhlásení. Tešíme sa však už na tú pravú rally, ktorá má to ozajstné čaro práve na africkom kontinente.

4. etapa Nador-Merzouga 733 km

Trajekt sme našťastie stihli. O 22:40 sme sa postavili do dlhého radu áut a čakali na nalodenie na trajekt. Ráno o 8:30 sme sa postavili do ďalšieho radu a čakali na preclenie. V roadbooku od organizátorov sme upozornení, aby sme si všetky dokumenty, potvrdenia a vyhlásenia vyplnili už na trajekte a s francúzskym slovníkom v ruke čakali na najhoršiu byrokraciu, akú si vieme predstaviť. Keďže sme to absolvovali už veľa krát predtým, len sa usmejeme a zaujímame strategickú pozíciu čakajúc na vybavenie. Bavíme sa na poznámkach ostatných posádok, ktoré to absolvujú prvý raz, ale vieme, že čoskoro už na zábavu opäť nebude čas. Potvrdilo sa. Práve sme obdržali dnešný zoznam bodovaných úloh a je nám okamžite jasné, že splniť 27 úloh znamená príchod do cieľa neskoro v noci na pokraji so silami.

17:00 – Máme za sebou 17 úloh a čaká nás ešte 300 km a 10 úloh. Je tu príjemných 22 stupňov a slovenská zima nám momentálne vôbec nechýba :-)

5. etapa Merzouga – Merzouga 300 km

Do cieľa včerajšej etapy v Merzouge sme dorazili o piatej ráno. O siedmej je už štart dnešnej etapy, ktorá by mala byť len v meste Merzouga a jej okolí. Veľmi sa tešíme, lebo to znamená celodennú jazdu v púšti, na obrovských dunách, čiže pravé offroadové dobrodružstvo. Máme prikázané mať ochranné prilby celý deň, čo je síce nevyhnutné pri jazde v takomto teréne, ale pri hľadaní geocachingových úloh nie veľmi pohodlné. Pred tým sme ešte absolvovali ranný briefing, ktorý nás ohromne potešil a dodal chýbajúce sily.

Dozvedáme sa, že po tretej etape je naša posádka Raid 1 na druhom mieste a posádka Raid 2 na štvrtom mieste !!!

Sme šťastní, že to veľké vypätie prináša pozitívne výsledky. Niektoré zo včerajších úloh:

– aké je najnovšie a najväčšie nákupné centrum v Nadore
– koľko kusov zvislých čiar je v arabsom nápise ležiacom na západnom svahu najbližšie k danej pozícii (správnu pozíciu samozrejme bolo nutné najprv nájsť)
– koľko stĺpov je na ružovom dome na druhej strane cesty (ak sme našli správnu lokalizáciu domu)

Celá etapa mala 300 km a jej dejisko bola púšť. Všetkých 27 bodovaných úloh bolo nutné realizovať v pieskových dunách. Mnoho posádok zapadlo a bolo nutné im pomôcť s vyhrabaním sa. Skúsenejšie posádky ako my, zvládli túto etapu bez nejakej ujmy a dokonca sme si ju užívali, lebo jazda v piesku nám pôsobí ten pravý offroadový adrenalínový zážitok. Splnili sme všetky úlohy a aj časový limit. Pre domácich sme boli príjemným spestrením ich dňa. Boli veľmi milí a neskúseným alebo zapadnutým posádkam všemožne pomáhali a dávali im cenné rady ako rozlíšiť mäkký piesok od tvrdého na základe sfarbenia.

6. etapa Merzouga – Tinerhir 350 km

Dnešná etapa začala o 09:00 ráno. Trasa smeruje do 350 km vzdialeného Tinerhiru, pričom je treba splniť 36 úloh. Terén je náročný, najprv prechádzame cez pieskové duny, neskôr cez kamenistú a lávovú púšť a v závere sa štveráme na horu. Mali sme menší problém s navigáciou a preto sme nestihli časový limit. Náš nový Nissan Navara, ktorého prestavbu sme dokončili len tesne pred pretekom a v podstate ho na tejto rally len testujeme, sa chová úplne skvele a sme s ním maximálne spokojní. Do cieľa sme dorazili s Navarou okolo 21:00 , čo je trochu pod časovým limitom, avšak splnili sme všetky úlohy. Naše druhé súťažné auto Chevrolet Silverado Duramax, malo menšie technické problémy, dva krát sme odtrhli výfuk, čo sa nám však podarilo za hodinu opraviť, chladič sa upchal pieskom, tak sme museli navštíviť umyvárku. Kvôli tejto nečakanej obchádzke nám došla nafta.

Týmto by sme chceli poďakovať žltému maďarskému adventure teamu č. 289 za poskytnutie 20 litrov nafty.

Naša druhá posádka dorazila do cieľa až 22:30. Spíme v hoteli, tak si trochu oddýchneme. Cestu si naozaj užívame, cez deň sa teplota šplhá pre nás na príjemných niečo cez 30 stupňov, zato v noci klesá na 3-4 stupne. Obe naše posádky sú v poriadku a máme v pláne vybojovať víťazstvo.

7.etapa Tinerhir – Mhamid 340 km

Ranný briefing. Dozvedáme sa výsledky po piatej etape :

Posádka Nissanu Navary je na 1. mieste
Posádka Chevrolet Silverado Duramax je na 5.mieste

Je nutné však povedať, že medzi 4. až 5. miestom je rozdiel cca 6 bodov, čo je v podstate nič a budeme sa snažiť tento minimálny rozdiel dohnať.
Trasa dnešnej etapy vedie z Tinerhiru do Mhamidu. Meria zhruba 340 km a bude treba po ceste splniť 36 úloh. Najprv sme sa potešili, keď sme zbadali časový limit, ale po zadaní súradníc do GPS, zisťujeme, že organizátori sa znovu “vybláznili” pri vymýšľaní trasy. Terén je naozaj drsný a musíme ho splniť za 12 hodín.

Dnešnú etapu sme dokončili s dvojhodinovým predstihom. Trasa bola zo začiatku skalnatá a kamenistá, viedla úzkymi serpentínami a auto sa muselo vyšplhať až do nadmorskej výšky 3000 m.n.m. . Prechádzali sme okolo alžírskych hraníc a dostali sa až do oázy, kde sme momentálne ubytovaní. Napriek vyčerpanosti všetkých účastníkov, vládne veľmi dobrá nálada a výborná kolegialita, pokiaľ má niekto problém, ostatné teamy zastavia a snažia sa pomôcť.
Čo sa týka charitatívnej časti preteku, ktorá je jeho súčasťou, snažíme sa vždy keď je to možné rozdávať miestnym obyvateľom a hlavne deťom rôzne drobnosti, reklamné predmety, školské pomôcky, oblečenie a iné pre nich potrebné veci, ktoré vezieme so sebou na tieto účely. Aj keď sme to videli už veľa krát, počas našich výprav v Afrike, vždy sme pohnutí ľútosťou, keď vidíme tú strašnú chudobu. Naša rozprávka Soľ nad zlato, by sa po preklade do miestneho dialektu musela premenovať na Voda nad zlato a to doslovne. Neexistuje tu nič vzácnejšie ako táto u nás nedocenená tekutina.

8. etapa Mhamid – Assa 640 km

Dnes je štart o 07:00. V noci bolo veľmi chladno, -3 stupne, takže nám bolo zima a veľmi sme sa nevyspali. Čaká nás asi 600 km s limitom 12 hodín na 27 úloh. Na rannom brífingu sa dozvedáme, že ide naozaj o ťažkú etapu, ktorá kopíruje trasu Dakaru z roku 2007.
Mali pravdu. Prechádzali sme prašnými pistami, tiež sme museli prejsť niekoľko brodov a samozrejmosťou boli nástrahy v podobe neskutočného množstva kameňov. Dozvedáme sa, že niekoľko ďalších posádok, muselo opustiť pretek kvôli technickým problémom. Problémy máme aj my. Našej druhej posádke sa podarilo zísť z cesty a preraziť už druhý disk. Zastávka v servise nás zdržala 2 hodiny. Do cieľa sa nám podarilo prísť v časovom limite a splnením 24 úloh. Takticky sme sa rozhodli radšej prísť v limite a dostať 20 bonusových bodov. K tomuto dňu sa s druhou posádkou posúvame na 7. miesto. Prvá posádka Nissanu Navary je v bezchybnej kondícii, čo sa týka technického stavu auta a momentálne sme na 4. mieste.

9. etapa Assa – Laayoune 610 km

V noci príšerne fúkal vietor, stany sme museli niekoľkokrát upevňovať. Piesok máme úplne všade a znovu sme sa vôbec nevyspali. Našej druhej posádke Chevroletu sa od včera lepí smola na päty. Odišiel posilovač bŕzd, takže meníme trasu a vydávame sa do najbližšieho mesta hľadať niekoho, kto by nám pomohol s opravou. Problémom však je, že je nedeľa, takže netušíme, kde sa bude dať pozvárať prasknutý disk a vidíme to na ozajstný problém. Ak sa nám nepodarí vyriešiť tieto dva problémy, budeme musieť zo závodu odstúpiť.

15:10 – sláva, po takmer celodennom márnom hľadaní servisu, keď sme to už chceli vzdať, sme našli jeden, kde nám opravili prasknutý disk a zalepili rozrazenú pneumatiku a to asi za 40 Eur. Brzdy sme si opravili sami a po strategickej porade vyrážame skratkou na 12. úlohu a máme ich celkovo 22. Ostáva nám 500 km do cieľa a časový limit je do 19:20.
Držte nám palce, letíme ďalej….

21:00 – Stojíme 10 km od hranice so Západnou Saharou, do cieľa nám zostáva cca 280 km, dnes už máme tretí defekt, už nemáme náhradné koleso. Obetovali sme disk, ktorý sme úplne zničili. Čakáme na posádku Subaru teamu, s ktorými sa pokúsime auto opraviť. Dnes sme volali usporiadateľom preteku, ohľadom pomoci s opravou a dozvedeli sme sa, že nám môžu pomôcť až nad ránom, a to z dôvodu veľkého množstva nehôd počas tohto dňa. Dnešná etapa je neskutočne náročná kvôli kamenistému terénu.

Týmto by sme chceli poďakovať českej posádke Subaru teamu s číslom 17 za pomoc pri oprave. Boli ochotní sa kvôli nám vrátiť 90 km naspäť, aby nám pomohli a umožnili nám pokračovať v ceste.