:::: MENU ::::

Baja Carpathia 2010 – seriál FIA CEZ CC

Ďalšia súťaž tohtoročného seriálu Zóny strednej Európy CEZ Cross Country Rally – Baja Carpathia sa uskutočnila 2.-4.júla v Rzeszowe v Poľsku.
Na štart piatkového dvojkilometrového prológu na motocrossovej trati sa zoradilo 25 prevzatých automobilov, 10 štvorkoliek a 1 motorka. Opäť medzi nimi nechýbala ani posádka Raid Adventure Team-u s Nissanom Navara. Po úspešnom úvode novej sezóny v Maďarsku si opäť zmerali sily so súťažiacimi z Poľska, Maďarska, Čiech aj Slovenska.

Ťažšia časť súťaže ešte samozrejme len čakala. Na sobotu boli naplánované neobvykle dlhé rýchlostné skúšky. Skoro ráno sa presúvali servisné autá do 50km vzdialeného depa a po krátkom 10minútovom servise čakala 133-kilometrová pieskovo-šotolinová, ktorá sa išla dvakrát a na záver ešte skrátená 70km verzia. Trať bola nádherná a náročné pieskové úseky sa striedali s rýchlejšími šotolinovými a lesnými cestami. Už počas prvých kilometrov, v horúcom počasí, trať lemovali posádky, ktoré zradila technika alebo precenili svoje sily, čo sa rýchlosti týka. Našej posádke sa darilo v oboch dlhých rýchlostných skúškach a po druhej sa usadili na perfektnom 6.mieste celkovo a 1.mieste v skupine T2. Svoju dávku smoly si však vybrali v nasledujúcej, v poradí 4RS, kde začali problémy s prívodom paliva. To spôsobilo zdržanie na trati a následne nebola dodržaná maximálna doba, do ktorej chýbalo 50sekúnd!!!! Paradoxne zistili, že problémy s prívodom paliva spôsobila obyčajná cenovka, ktorá sa nevedno kedy a ako dostala do nádrže a prilepila sa na sitko prívodu paliva. Ako sa ukázalo v závere, toto stálo posádku Raid Adventure Team-u 3.miesto celkovo a 1.miesto v skupine T2.

Nedeľa potom pokračovala mimoriadne rýchlou šotolinovou traťou, ktorá sa išla trikrát. Súťažné autá dosahovali priemernú rýchlosť 90km/hod, čo je na tento typ súťaží naozaj netypické. Aj tu sa prejavili rozdiely medzi posádkami a napriek tomu, že Nissan Navara dosahoval štvrté najrýchlejšie časy, stratu, ktorú získal v sobotu nebolo možné na týchto krátkych RS stiahnuť.

Nissan Navara slovenskej posádky bol postavený v skupine T2, čo je trieda sériových vozidiel, o to viac teší, ak sa podarí poraziť aj upravené vozidlá v absolútnom poradí. V tejto súťaži posádka Raid Adventure Team-u obsadila v skupine T2 2.miesto a opäť absolutne 7. miesto v náročnej konkurencií a v ťažkom teréne s celkovou dĺžkou trate 750km.

„Trate boli náročné, ale veľmi pekné. Pieskové trate nám vyhovujú, užili sme si to. Boli takmer rovnaké ako trate našej Baja Slovakia® ,“ hovorí jazdec Juraj Ulrich.

„Opäť výborný výsledok. Trochu nás mrzí problém s palivom v 4RS, ktorá nás pripravila o absolútne 3.miesto, ale aj také veci sa v rally stávajú,“ dodáva Daniela Ulrichová.