:::: MENU ::::

Silk Way 2012 – štart

Po 8 hodinách strávených na bieloruskej colnici a prejdených 1800 km sme dorazili do Moskvy, kde sa na olympijskom štadióne v Lužnikách v piatok 6.7.2012 začalo oficiálne technické a administratívne preberanie súťažných posádok. Preberanie prebehlo bez akýchkoľvek problémov a mohli sme sa tak zaradiť do štartového poľa stovky pretekárov. Večerné uzavreté parkovisko bolo na Červenom námestí, kde súťažné vozidlá čakali na sobotnú štartovaciu ceremóniu.

Sobota sa niesla v duchu oddychu pred náročnou súťažou. Asistencia a súťažiaci absolvovali briefingy, kde sa dozvedeli posledné dôležité informácie. Prvé auto s vydalo na 4 000 km dlhý pretek o 17:00 ostatné v minútových intervaloch. Sobotný deň končí v Riazani 250 km od Moskvy.

Silk Way 2012 – 1.etapa

1.etapa – Ryazan – Volgograd 880 km

Ráno prvého súťažného dňa bolo pomerne hektické, pretože po menej ako trojhodinovom spánku sa posádky vydali na najdlhší prejazd súťaže Silk Way Rally.

Prejazd začal v Ryazani, meral 497km a končil vo Volgograde, kde sa posádky postavili na ostrý štart prvej rýchlostnej skúšky. Prvá rýchlostná skúška s dĺžkou 258km bola fyzicky náročná, kvôli častým zmenám povrchov, únave a neskôr aj kvôli zdravotným problémom navigátorky.

Pieskové úseky striedali, vodné brody a lesné šotoliny. Po cieli rýchlostnej skúšky nasledoval presun do bivouacu kde súťažné posádky čakal večerný briefing. Na brifingu boli jazdci oboznámený s tragédiou v Gelendzhiku, kde pri silných povodniach prišlo o život 100 ľudí. Ako pomoc rodinám obetí organizátor spolu so súťažiacimi uskutočnil zbierku.

Viac informácií o tom, či sa bude cieľ konať v Gelendzhiku ešte nikto nevie.

Organizátor ani tento rok v štartovej listine nezverejnil skupiny a triedy, umiestnenie v skupine teda berte ako orientačné.

Výsledky 1. etapy

1. Gadašin / Šemel – 2:55:52
36. Ulrich / Ulrichová – 3:36:27 (9. miesto v skupine T2)

Silk Way 2012 – 2.etapa

2.etapa Volgograd – Volgograd 435 km

Dnešná rýchlostná skúška preverila jazdecké skúsenosti snáď každého súťažiaceho. Naša posádka mohla zúžitkovať skúsenosti nadobudnuté počas afrických súťaží.

Prvá polovica rýchlostnej skúšky bola piesková a druhá mala nádych africkej savany. Posádky sa stretli s mnohými technickými problémami čomu sme sa nevyhli ani my. Kvôli nekvalitnej nafte sa zaniesol palivový filter.

V depe vládne pracovná nálada, každý team sa s najväčšou snahou pokúša opraviť svoje vozidlá aby boli pripravene na zajtrajší presun do mesta Elista (83km) a následne rýchlostnú skúšku s dĺžkou 488km. Organizátor upozorňuje, že zajtra má byť extrémne teplý deň a posádky nesmú odštartovať na cestu bez vody.

Po druhej súťažnej etape sme na 5 mieste v skupine produkčných vozidiel s minimálnou úpravou.

Zajtra nás čaká prejazd cez oblasť, ktorú postihla pred pár dňami prírodná katastrofa v podobe záplav, kde prišlo o život 185 ľudí. V krajine je momentálne štátny smútok. Organizátori sa rozhodli poslať do oblasti humanitárnu pomoc. Každá posádka prispela na zbierku čo bolo veľmi dojímavé.

Silk Way 2012 – 3.etapa

3.etapa Volgograd – Elista 676 km

Pôvodný štart rýchlostnej skúšky (Volgograd – Elista) bol pre nepriaznivé podmienky zrušený. Obavy organizátora, že dnešný deň bude jedným z najteplejších dní sa nenaplnili. Opak je pravdou po výdatnom daždi je rýchlostná skúška neprejazdná. Štart bol presunutý na 220 kilometer rýchlostnej skúšky.

Naša posádka bola pripravená na štart no kvôlli zlej viditelnosti a neprejazdnosti terénu sa spolu s ostatnými súťažiacimi presúvajú na náhradný štart kde dostanú ďaľšie inštrukcie, o ktorých vás budeme priebežne informovať.

Silk Way 2012 – je dobojované

Volgograd/Elista – Elista

Ako sme vás už informovali včerajší štart bol presunutý kvôli nepriaznivému počasiu na 220 kilometer.
Do 3. dňa súťaže sme odštartovali s veľmi dobrými výsledkami no po pár kilometroch prišli na rad technické problémy, kvôli ktorým už nebolo možné pokračovať ďalej.

Pravé predné rameno nevydržalo namáhavý terén a následne sa odtrhlo koleso. Do buivacu sme sa dostali až pomocou vyprosťovacieho vozidla po viac ako 8 hodinách. Nasledovali dlhé hodiny úmornej práce no vyslúžené ovocie to neprinieslo. Poškodenie bolo natoľko rozsiahle, že opravy trvali až do skorého rána a štart do nasledujúceho dňa (Elista-Elista) sa už nedal stihnúť.

Nenastúpením na štart sa pre nás tento ročník Silk Way Rally žiaľ predčasne skončil.

Ale žiaľ aj to je rally. Tento ročník Silk Way Rally od samého začiatku bojuje s počasím, chvíľami už vyzerá, že počasie ma väčšiu moc.

Z dôvodu silných záplav v Krasnodarskej oblasti organizátor zmenil záver súťaže. Namiesto 13.7. v Gelendziku sa súťaž skončí o deň skôr, t.j. 12.7. v Majkope.
Na znak solidarity s obeťami záplav Krasnodarskej oblasti sa cieľ uskutoční bez osláv.
 Oranizátor miestnym autoritám odovzdá výťažok zbierky.

Ďakujeme všetkým, ktorí nám držali palce a podporovali nás, alebo akokoľvek prispeli k tomu, že sme mohli absolvovať túto rally.